Monday, February 25, 2013

KSKB tu ape?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

dah lewat mlm baru nak update kan? bukan ape,menaip bila ade mood. cenggini la jdnye. hihi. eh,tajuk tu mcm xleh blah kan. biasa la. kadang kadang tu entri da taip panjang lebar tp time nak letak tajuk,kering idea weh. siang tadi pegi ziarah arwah atuk sedara. Innalillah. so masa duduk umah dia tu,sedara sedar ma tanya la. biasa la. tanya belajar kat mana. kos ape. bila habis and blablabla. and time cakap KSKB,sume mcm 'what?'. sebenarnya dah paham sangat situasi mcm ni. bukan ape. majoriti yang dibawah lembayung KKM je yang tau KSKB ni. KSKB tu sebenarnya kolej. kolej under goverment. Kolej Sains Kesihatan Bersekutu. sebenarnya dalam malaysia ni,ade la 2 3 buah jugak. 1 kat sungai buloh,1 kat johor,1 kat ulu kinta,1 kat sarawak. and aku ni ex-student KSKB Sungai Buloh. tempat yg banyak PATI tu. seriously memang kureng selamat. haha.


selama 3 tahun kat sini,banyak mende weh aku belajar. banyak. sebelum ni aku masuk matrik. KMNS tp sempat 1 sem je. dapat tawaran under SPA8 terus keluar. secara umumnya,mesti yg akan ckp 'eh,rugila kau keluar matrik masuk SPA' 'kalo masuk SPA tarap dip je.kalo cont je matrik lps ni deg terus'. ramai weh. tp alhamdulillah kawan kawan sekeliling semua support aku. sedih nak tinggal kawan tu jangan citer la. tp bg aku sendiri,aku tak rela masuk matrik sebenarnya. aku ni jenis yang bile habis belajar,nk kerja terus. tak berangan sangat nak sambung deg then master and baru kerja. no no no. lagipun aku ni sulung. sepatutnya kerja cepat cepat then tolong parents. dan kebetulan parents aku memang nak sesangat la aku masuk SPA. katanya at least aku dah lepas and diorang dah lega sikit.


orang cakap masuk SPA ni budak budak tak pandai je. budak budak yg x dapat masuk u. sebab tu setakat jd nurse je. ommo. memang aku fight habis habis la mcm ni. even aku ni pharmacy ass to be,tp aku boleh rasa mcm mana study nk jd nurse tu. time org tido,dia praktikal. time org outing weekend,diorang praktikal. penat tau? paling nak marah sbb ckp kami kami ni budak tak pandai. kalau xpandai,rasanya tak mampu nak habis 3 tahun ni kot. bg aku,dalam hal belajar ni,takde ape yang mudah pon. sume susah. cuma lain benda,lain sshnya. and for me sbgai contoh,bukan senang nak hafal ubat,dos,kekuatan,indikasi,interaksi. susah weh. dekat hospital bukan ade sejenis dua ubat tp beratus ratus.


bagi aku,best sebenarnya masuk SPA ni. cuma kami di ajar mcm mana nak jadi penjawat awam la dari segi masa,displin and lain lain. ade yang berminat ke nak apply? hihi. lagi 1,bukan senang nak dapat masuk SPA. kena temuduga dulu. tp berbaloi sebab tamat latihan,peluang kerja memang dh ada. paling special jugak sebab kami tak dipanggil pelajar tapi pelatih. lain dr org lain kan? :) siapa yang rasa nak try apply,bleh direct ke SINI ok?


time sem 2. rinduuu semua :')


*rakan rakan PKA semua dah start masuk kerja hari ni. doakan cik momo cepat2 dapat posting ye. hihi



2 comments:

miZs haRdzLieYna said...

kami budak pandai2 la jugak..huehue...sape2 la yg kate kite ni ta pndai..klako..huehue...miss u much la momo... <3

nur amalina said...

niss u too eina! kite budak over pandai. opss. hihi